Antet

Economia socială – o soluție pentru o comunitate

Economia socială – o soluție pentru o comunitate

Posted by

Clejani, 9 aprilie, 2015 –Asociația “Romano ButiQ” a organizat alături de partenerii săi, KCMC- K Consulting Management and Coordination, Atelierul de pânză și PETROM un eveniment de popularizare a conceptului de economie.

Un exemplu în domeniul economiei sociale, la Clejani  au fost deschise câteva dintre primele structuri de economie socială, cum ar fi “Atelierul de mături Clejani” sau “Taraful din Clejani”, iar o nouă structură socială, Asociația “Mestesukar Fashion”, urmează să se alăture acestora, în procesul de valorificare a resurselor comunității pentru a le transforma in beneficii pentru membrii acesteia.

Beneficiile care rezultă în urma activității într-o structură de economie socială sunt multiple – meșteșugarii, pentru că în marea majoritate a cazurilor vorbim despre meserii, găsesc un loc de muncă; stima de sine este stimulată prin sentimentul că ”ești util” familiei tale și comunității din care faci parte; nu în ultimul rând, lucrătorii din SES-uri duc mai departe tradițiile moștenite.

În atelierul de croitorie din Clejani (Asociația “Mestesukar Fashion”), deschis de Romano ButiQ împreună cu partenerii săi, KCMC și Atelierul de Pânză, în cadrul proiectului Pakivalo ButiQ, se va produce o colecție desenată de un renumit designer străin, care a lucrat voluntar cu membrii echipei la București. Piesele care fac parte din această colecție reinterpretează arta textilă și tehnicile tradiționale în obiecte de îmbrăcăminte moderne și funcționale și se vor comercializa într-un magazin specializat din capitală.

Desfășurat la școala ”mare” din satul Clejani, evenimentul de astăzi i-a inclus și pe elevii din clasele III-VI, mai exact pe cei preocupați de pictură și desen. Profitând de săptămâna ”Școala Altfel” copiii au fost  antrenați într-un mic atelier de bricolaj în care timp de 2 ore au realizat decorațiuni specifice sărbătorilor pascale, au pictat săculeți de pânză oferiți de “Atelierul de Pânză” și au decorat ouă de lemn realizate în cooperativa din Ciocănari, jud. Dâmbovița cu vopsea acrilică. Toți copiii prezenți au primit un mic dar din partea organizatorilor  și săculeții drept amintire.

Asociația Romano ButiQ derulează proiecte de economie socială, printre care și cel din Clejani în cadrul proiectului “Pakivalo ButiQ”, (”solidaritate în muncă de calitate” este traducerea în limba română a titlului proiectului). “Pakivalo ButiQ”, își dorește să contribuie la combaterea discriminării, asigurarea de șanse egale grupurilor defavorizate (romi, persoane cu dizabilități sau familii cu mai mult de doi copii) și să fie un exemplu practic de  solidaritate, în acord cu îndemnul părintelui mișcării romilor din Romania, Nicolae Gheorghe, pentru care ”Solidaritatea se practică și se demonstrează”.

Proiectul Pakivalo ButiQ ce a debutat pe 1 octombrie 2014 și se derulează în regiunile București-Ilfov și Sud-Muntenia pe o perioadă de 12 luni și este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 “Investește în oameni”.

 

Date de contact:

          Ștefania Apostol, 0751.426.308

stefania@kcmc.ro