Antet

Economia socială, pe înţelesul tuturor

Economia socială, pe înţelesul tuturor

Posted by

Vineri, 4 decembrie, la şcoala din Blejeşti locuitorii au aflat ce înseamnă o afacere socială în cadrul unui eveniment de promovare a economiei sociale. Evenimentul a fost organizat de  KCMC – K Consulting Management and Coordination, Asociaţia Romano ButiQ și Atelierul de Pânză.

Economia socială  joacă  un rol important în rezolvarea problemelor economice  şi sociale, suplinind o cerere care nu este acoperită  adecvat de sectorul privat sau public, iar în ultimii 20 de ani a devenit un sector care generează multe locuri de muncă în Europa. În acest context, la Blejeşti, s-a discutat despre posibilităţile pe care le oferă economia socială în România şi cum poate aceasta să răspundă nevoilor grupurilor vulnerabile. Localnicii au aflat cum pornind de la o îndeletnicire practică meșteșugarii romi din România au ajuns să expună produse realizate în colaborare cu designeri internaționali la marile evenimente de profil din țară și din Europa.

Cei peste 35 de participanţi la eveniment au făcut pentru prima oară o analiză a principalelor oportunităţi de dezvoltare a comunităţii şi o radiografiere a nevoilor, dar mai ales a resurselor locale şi zonelor unei posibile intervenţii în comunitate.

În paralel, copiii au fost antrenati într-un mic atelier de bricolaj în care au realizat decoratiuni specifice sărbătorilor de iarnă şi au pictat săculeţii făcuţi cadou de cei de la Atelierul de Pânză.

Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul proiectului Pakivalo ButiQ care vizează dezvoltarea și promovarea economiei sociale prin crearea a 8 structuri de economie socială și noi locuri de muncă pentru persoanele care aparțin grupurilor vulnerabile.

Proiectul Pakivalo ButiQ este derulat de Asociația Romano ButiQ în parteneriat cu KCMC și Atelierul de Pânză, fiind cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Reurselor Umane 2007 – 2013 Investește în oameni!, axa prioritară 6 Promovarea incluziunii sociale, DMI 6.1 Dezvoltarea economiei sociale (ID proiect: 143908).

Pentru detalii suplimentare vă stăm la dispoziție la numărul de telefon 0727318729 și la adresa de e-mail andreea@romanobutiq.ro, persoană de contact Andreea Pătru, responsabilă organizare evenimente.

###

Asociația Romano ButiQ s-a înființat în 2011 cu scopul promovării nondiscriminării prin desfășurarea de activități culturale și educative prin care oamenii să descopere experimental valoarea pe care membrii comunității rome o aduc în societate, dincolo de stereotipul negativ sau de paradigma de victimă.

Obiectivul principal al KCMC – K Consulting Management and Coordination este să contribuie proactiv la conturarea unei societăți în care egalitatea de șanse, accesul pe piața muncii și creșterea economică reprezintă oportunități reale pentru toate grupurile vulnerabile din România.

Atelierul de Pânză transpune în practică principiile dezvoltării durabile prin folosirea de materiale textile naturale, cât mai puţin prelucrate, sau materiale textile refolosite, oferind în acelaşi timp locuri de muncă unor persoane cu dizabilităţi sau aparţinând unor grupuri vulenerabile.