Antet

Pakivalo ButiQ este un proiect de economie socială cu beneficiari din grupurile persoanelor vulnerabile.

Proiectul este derulat de Asociația Romano ButiQ în parteneriat cu KCMC – K Consulting Management and Coordination și unitatea protejată Atelierul de Pânză.

Prima componentă a proiectului este cea legată de activități lucrative propriu-zise, respectiv înființarea a 7 structuri de economie socială și dezvoltarea unității protejate a partenerului Atelierul de Pânză.

Dezvoltarea intreprinderilor sociale reprezintă o modalitate inovativă de rezolvare a unei probleme sociale prin valorificarea potențialului grupurilor defavorizate astfel încât să fie generată schimbare pozitivă. Intreprinderile sociale vizate de proiectul nostru sunt:

  • Atelier de design multifuncțional destinat furnizării de produse care au la bază ideea de produse meșteșugărești tradiționale, cartier Giulești-Sârbi (București)
  • Atelierul de Pânză – dezvoltare linie nouă de producție de tricouri personalizate
  • Magazin de produse meșteșugărești care să asigure promovarea și vânzarea de obiecte realizate de meșteșugari romi (București)
  • Atelier de croitorie și producție textilă care va confecționa produse inspirate din cultura romani, Clejani (jud. Giurgiu)
  • Construcții și amenajări, Niculești (jud. Dâmbovița)
  • Construcții și amenajșri, Lunca (jud. Teleorman)
  • Programare și dezvoltare web (jud. Ilfov)
  • Muzeu pe Întuneric (București)

Excedentul obtinut din activitatea economica va fi utilizat pentru dezvoltarea de masuri active pentru persoanele care provin din grupuri vulnerabile.

Aceasta componenta va presupune crearea de 43 noi locuri de munca, garantate inca 7 luni dupa inchiderea proiectului, pentru persoane precum: persoane de etnie roma, familii cu peste 2 copii, persoane cu dizabilitati (nevazatoare), manageri ai intreprinderilor sociale si specialisti implicati in economia sociala.

Cea de-a doua componenta a proiectului Pakivalo ButiQ vizeaza furnizarea de servicii de ocupare pentru 200 persoane de etnie roma – consiliere, orientare, mediere si formare. Acestea genereaza efecte pozitive pe termen lung pentru beneficiarii proiectului deoarece contribuie la dezvoltarea resurselor umane, cresc nivelul de angajabilitate, dar si la insertia profesionala a persoanelor beneficiare.

In plus, in cadrul proiectului beneficiarii vor fi implicati in evenimente de promovare a economiei sociale.

Per total, efectul pe termen lung al proiectului vizeaza un grup de 243 persoane.

Pakivalo ButiQ a debutat pe 1 octombrie 2014 si se va derula in judetele Bucuresti, Ilfov, Giurgiu, Teleorman si Dambovita pe o perioada de 12 luni.