Antet

Atelierul de Design este o afacere socială dezvoltată de Asociaţia Romano ButiQ ce îşi propune revalorizarea produselor meşteşugarilor romi din întreaga ţară.

Având ca furnizori de materii prime sau produse aproape finite o reţea întreagă de meşteşugari şi cooperative meşteşugăreşti, atelierul lucrează împreună cu designeri din Austria şi Suedia pentru dezvoltarea unei linii de produse contemporane realizate prin tehnici străvechi.

Astfel, atelierul reuneşte produsele a 10 neamuri de meşteşugari romi într-o colecţie unică prezentată sub bradul Mesteshukar ButiQ şi distribuită în întreaga ţară prin partenerii săi. În prezent produsele acestora pot fi găsite în Bucureşti, Cluj şi online.

În atelier lucrează 2 meşteşugari romi care se axează atât pe producţia de bijuterii cât şi pe modificarea sau asamblarea anumitor produse începute în atelierele furnizorilor. Pe lângă cei 2 meşteşugari echipa mai cuprinde şi o persoană responsabilă de vânzări şi o persoană responsabilă de management. Trei dintre persoanele angajate în cadrul structurii de economie socială sunt de etnie romă.

Destinate acoperirii nevoilor contemporane, noile colecţii de produse din portofoliul atelierului, reprezintă o nouă direcţie pentru meşteşugarii implicaţi în proiect şi tinde către o transformare şi o nouă percepţie despre arta meşteşugului rom şi extinderea lui în lumea artei sau a designului de produs. Un suflu modern este dat de designul suedez şi austriac ce caracterizează noile colecţii de haine, accesorii, bijuterii, obiecte de lifestyle şi home décor.

Atelierul de Design

Proiectul Pakivalo ButiQ, în cadrul căruia a fost dezvotată structura de economie socială Atelierul de Design, ca punct de lucru cu cu activitate economic a Asociaţiei Romano ButiQ este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 6 „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenţie 6.1. „Dezvoltarea economiei sociale”.