Antet

În anul 2009, în cadrul ViitorPlus – asociaţia pentru dezvoltarea durabilă – a fost creată “Sacoşă de Pânză”, o unitate de producţie de sacoşe din bumbac 100% natural, care, doi ani mai târziu, avea să se numească “Atelierul de Pânză”.

“Erau primii ani ai asociaţiei, când observăm problemele de mediu din România şi începeam să creionăm proiecte de dezvoltare durabilă, în care să îmbinăm armonios grijă pentru mediu, cu grijă pentru oameni şi, în acelaşi timp, să găsim o formulă economică prin care aceste proiecte să se autosustina”, ne spune Doris Stroiescu, managerul afacerii sociale dezvoltate în cadrul proiectului Pakivalo ButiQ.

Ştiind că în România se consumă anual 5 miliarde de pungi de plastic şi observând cu îngrijorare cum acestea sunt abandonate peste tot în natură: pe câmpuri, în copaci, în râuri, în lacuri, în vârf de munte, ajungând să pună în pericol şi chiar să ucidă anumite vieţuitoare sau să dăuneze plantelor, în contextual în care plasticul se decompune în natură în câteva sute de ani, cei de la Atelierul de Pânză au dorit să ofere o alternativă la această “monstruoasă” pungă de plastic. O alternativă prietenoasă cu mediul, o sacoşă de calitate care să fie reutilizată ani şi ani la rând. “Plecând de la această idee am creat ‘Atelierul de Pânză’ în care transpunem în practică principiile dezvoltării durabile: folosim materiale textile naturale, cât mai puţin prelucrate, sau materiale textile refolosite, oferim locuri de muncă unor persoane cu dizabilităţi (în România rată şomajului în rândul persoanelor cu dizabilităţi este de 90%) sau din alte grupuri sociale vulnerabile, achiziţionăm ţesătură din ţară (pentru a diminua producerea gazelor cu efect de seră rezultate în urma transportului), folosim o etichetă din hârtie reciclată.”

“Cu ajutorul fondurilor obţinute prin proiectul Pakivalo ButiQ am reuşit să achiziţionăm utilaje noi pentru o nouă linie de producţie pentru tricouri. Mai mult decât atât, am crescut numărul beneficiarilor din proiect de la 4 persoane cu dizabilităţi angajate anterior la 7 angajaţi aparţinând unor grupuri vulnerabile din 13 angajaţi cât numără Atelierul de Pânză’, spune Doris Stroiescu managerul structurii de economie sociale, dezvoltate în cadrul proiectului cofinanţat din Fondul Social European.

Doris Stroiescu precizează că economia socială este centrată mult mai mult pe nevoile speciale ale acestor categorii de persoane, pornind de la premisa că înainte de a cere performanţă de la fiecare angajat este mai importantă educarea, responsabilizarea şi sprijnirea în cadrul unor structuri economice şi a persoanelor care au nevoie de susţinere în traseul profesional.

Atelierul de panza

Spre deosebire de un business obişnuit, Atelierului de Pânză nu urmăreşte profitul ci atenţia acestuia este centrată pe derularea activităţii economice pentru generarea resurselor financiare în vederea susţinerii locurilor de muncă create. Se doreşte dezvoltarea unui brand de economie socială, o marca recunoscută pentru activitate economică sustenabilă, cu şi pentru oameni, respectând principiile dezvoltării durabile.

Printre clienţi se numără aceeaşi clienţi fideli ai Atelierului de Pânză, în general companii, unele dintre ele companii mari cu mai mult de 50 de angajaţi care lucrează cu atelierul în calitate de unitate protejată dar şi organizaţii non-guvernamentale sau clienţi individuali.

În ceea ce priveşte nevoile structurii de economie socială, vânzarea activă a produselor este cel mai greu de acoperit în acest moment. Povestea Atelierului de Pânză are însă nevoie să fie spusă, înţeleasă, adoptată şi sprjinită de cei care aleg să apeleze la serviciile acestei afaceri sociale, plătind un preţ mai mare comparativ cu produsele concurente, majoritatea importate, însă având totodată garanţia unei calităţi mai bune.

Proiectul Pakivalo ButiQ, în cadrul căruia a fost dezvoltată structura de economie socială ‘’Atelierul de Pânză” este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 6 „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenţie 6.1. „Dezvoltarea economiei sociale”.