Antet

EffectIO este o afacere socială ce urmăreşte să deschidă noi oportunităţi pentru tinerii care doresc să pătrundă pe piaţa competitivă de IT.  Misiunea Effectio este aceea de a-i ajuta tinerii pasionaţi de IT să îşi definească mai bine direcţia în cariera aleasă şi de a-i propulsa pe aceştia către companii de prestigiu din industrie.

“EffectIO nu este un business normal. Banii încasaţi de la clienţi sunt puţini, proiectele sunt de anvergură mică, executate de tineri şi începători. Dorinţa asociaţie este de a accesa şi alte tipuri de finanţări cu scopul de a dezvolta abilităţile celor angajaţi în cadrul structurii de economie socială”, spune Adrian Fako, președinte EffectIO.

Acesta mai adaugă că “există o nevoie de specialişti IT acută în România. Cei care termină facultatea sunt mai mult sau mai puţin integrabili direct în câmpul muncii, iar de aici ideea noastră de a avea partea de educaţie la locul de muncă – cursuri de pregătire şi aprofundare în timp ce livrăm proiecte pentru clienţii mici.”

În cadrul asociaţiei sunt angajate trei persoane de etnie romă care îşi termină în acest timp şi studiile universitare. Statistic, persoanele de etnie romă au acces mai greu la companii de prestigiu, iar o educaţie şi o experienţă de muncă reală în EffectIO îi poate ajuta cu un start foarte bun în carieră.

Proiectul Pakivalo ButiQ a avut un rol financiar important şi a permis funcţionarea iniţială, promovarea pe o piaţă în care nu se ştia despre această inţiativă şi susţinerea ei până la nivelul primilor clienţi, însă acestea nu sunt suficiente pentru a răspunde nevoii de sustenabilitate a afacerii sociale cu sediul în Baloteşti.

“În acest moment avem nevoie de proiecte de web development care să susţină echipa, dar şi de parteneri din rândul unor companii mai mari care să le ofere tinerilor accesul la specialişti. Am vrea să propulsăm tinerii în companii de prestigiu în IT. Un salariu mai mare înseamnă că ne-am îndeplinit obiectivele şi i-am ajutat în mod real să crească în carieră.

unnamed

Pe măsură ce diversificăm posibilii beneficiari vom avea şi alte generaţii de persoane din grupurile defavorizate şi nu numai, care să fie pregătite şi formate alături de noi”, spune Adrian Fako, președintele structurii de economie socială EffectIO.

În ceea ce priveşte activitatea asociaţie, au fost livrate atât proiecte pro-bono cât şi proiecte simple, de dezvoltare web. De asemenea, au fost făcute cursurile de web development şi limba engleză pentru care urmează procedura de certificare.

Clienţii sunt atât locali cât şi internaţionali, în general alte asociaţii care au nevoie de servicii web şi digital, dar şi companii mai mari pentru care a lucra cu EffectIO presupune o activitate de CSR cu rezultate concrete, nu doar donaţii greu de cuantificat.

Proiectul Pakivalo ButiQ, în cadrul căruia a luat naştere structura de economie socială EffectIO este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 6 „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenţie 6.1. „Dezvoltarea economiei sociale”