Antet

Ideea înfiinţării SES Muzeul-Restaurant PE ÎNTUNERIC a apărut în urmă experienţei personale a promotorului proiectului într-un restaurant similar din Berlin. Elementul de noutate constă în faptul că s-a extins conceptul de restaurant la cel de muzeu-restaurant în sensul în care, pe lângă experienţa culinară inedită a mâncatului pe întuneric – care ţine de simţul gustului, clienţii vor avea parte şi  de alte experienţe senzoriale care ţin de celelalte simţuri: tactil, miros şi auz.

În ciuda faptului că este vorba de o activitate economică care trebuie să se autosustină, deci funcţionează că orice afacere, are un pronunţat caracter social prin aceea că majoritatea angajaţilor provin din categorii de persoane vulnerabile (7 persoane nevăzătoare şi 5 persoane de etnie romă).

În plus, cu profitul realizat se vor finanţa o serie de programe sociale în special sprijinirea copiilor cu deficienţe de vedere. În cadrul muzeului-restaurant se vor desfăşura trei tipuri activităţi:

1. Muzeul  Pe  Întuneric

Vizitarea muzeului  reprezintă întregul concept  Pe  Întuneric. Cu alte cuvinte, experienţele senzoriale de care vor avea parte clienţii ţin de toate celelalte simţuri, în afară celui al vederii. Astfel, muzeul are secţiuni rezervate auzului, mirosului, tactilului şi bineînţeles, gustului (secţiunea gustului este restaurantul în sine).

Turul muzeului durează cca. 30 minute, mai puţin secţiunea gustului (restaurantul) unde se serveşte masă timp de aproximativ 2 ore. În tot acest timp, conduşi de ghidul nevăzător, clienţii vor trece prin diferite experienţe interesante şi pline de amuzament. Ghidul va fi în permanentă alături de clienţi şi le vor acordă toată atenţia şi sprijinul de care au nevoie. La final, vor constată nu numai că s-au distrat, dar au reuşit cu succes să se pună, pentru o scurtă perioada de timp în pielea unui nevăzător, confruntându-se Pe  Întuneric, cu aceleaşi probleme cu care se confruntă şi el, în viaţă de zi cu zi.

2. Restaurantul  Pe  Întuneric

Se poate opta fie pentru vizitarea întregului muzeu, turul finalizându-se cu o masă delicioasă  Pe  Întuneric, fie doar pentru restaurant. Indiferent de opţiunea aleasă, prin renunţarea voluntară la simţul vederii clienţii vor constată cât de mult se pot ajuta de celelalte simţuri. Simt obiectele de pe masă: farfurii, tacâmuri, pahare. Vor da frâu liber mirosului să exploreze orizonturi nebănuite, răsfăţându-se cu miresme plăcute. Experimentează gustul pur, identifică diferitele ingrediente ale mâncării fără a se folosi de vedere. Vor simţi prezenţa partenerilor de masă şi vor fi plăcut surprinşi cât de uşor şi plăcut se poate comunica. Un adevărat regal al simţurilor! Meniu-urile oferite sunt astfel concepute încât să satisfacă toate gusturile şi pretenţiile.

3. Teambuilding  Pe  Întuneric

Organizarea unor sesiuni de teambulding Pe Întuneric este o activitate în premieră în ţară noastră şi are la baza îndeplinirea unor obiective de training într-un regim cu totul special, participanţii la teambuilding parcurgând un program specific care include şi masa.

pe intuneric

Afacerea socială se adresează tuturor organizaţiilor din mediul privat (business, non-profit) sau public (administraţie publică, companii sau regii de stat) care doresc să-şi îmbunătăţească performanţele prin îmbunătăţirea nivelului de coeziune şi de creştere a încrederii în cadrul echipelor.

Proiectul Pakivalo ButiQ a avut un rol esential în dezvoltarea acestei afaceri sociale atât prin oferirea cadrului oportun pentru accesarea finanţării cât şi prin asistenţă şi sprijinul acordat de către membrii echipei de implementare a proiectului. În activitatea acestei structuri de economie socială sunt implicate 17 persoane, dintre care 7 persoane nevăzătoare şi 5 persoane de etnie roma.

Până în acest moment s-au angajat marea majoritate a persoanelor care vor lucra în cadrul SES-ului, s-au achiziţionat echipamentele, s-a închiriat şi amenajat spaţial astfel încât Muzeul-Restaurant PE ÎNTUNERIC îşi va deschide porţile în curând.

Piaţa de clienți spre care se orientează muzeul şi restaurantul sunt grupurile de turişti străini, persoane aflate în turism de business, elevi şi studenți, dar şi orice tip de client ocazional. De asemenea, muzeul restaurant Pe Întuneric este alegerea ideală peentru teambuilding-uri şi orice alt tip de evenimente promovate de organizaţii private şi publice.

Principala provocare pentru viitor o reprezintă diversificarea activităţilor oferind o gamă cât mai largă de atracţii pentru clienţi: spectacole, montarea unor piese de teatru pe întuneric, etc.

Proiectul Pakivalo ButiQ, în cadrul căruia a luat naştere structura de economie socială Muzeul-Restaurant PE ÎNTUNERIC este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 6 „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenţie 6.1. „Dezvoltarea economiei sociale”